Hvordan er kameraet i iPhone 6?


IMG_1135

Jaja. Da var ventetiden over, og den nye iPhone 6 kom til Stavanger. Jeg var selvsagt spent på hvordan kameraet var. Alle bildene her er uredigerte, hold musepekeren over bildene for riktig visning.

Jorenholmen

Jeg har kun lyst til å dele noen enkle brukeropplevelser, men noen tekniske spesifikasjoner kan være greit å vite. iPhone kommer nå i to parallelle modeller, 6 og 6 Plus. Jeg gikk for minus-modellen, med 4,7″ skjerm. Plus-modellen med 5,5″ skjerm er den eneste som har optisk bildestabilisator, men det får være grenser.

IMG_1140

Videste fokallengde ser ut til å være 28mm ekvivalent. Noe som er handy nok i de fleste tilfeller. Blenderåpningen måler 2.2 på sitt største, og bildebrikken har en oppløsning på 8 MP. Greit nok det også, det er tross alt en TELEFON vi snakker om. Eller?

IMG_1180

Når en skal pakke mye teknologi inn i små dingser, må man gjerne kompromisse. De kompromissene som er gjort her, ser ut til å fungere godt sammen, i alle fall i dagslys. Apples nyimplementerte fasedetekterende autofokus er fullt på høyde med de fleste high-end kompaktkamera.

IMG_1179

Bildebrikken har også samme 4/3 format som Olympus og Panasonic, dog i en mye mindre utgave. Men det er samme forhold mellom høyde og bredde som vi er vant med fra den tiden vi så på Labbetuss. Jeg har for øvrig meldt overgang fra Sony-laget til Olympus (og dermed Premium League!), men høyde/breddeforholdet tar litt tid å venne seg til. Jeg er klar over at en bare kan croppe bildet, men da brukes jo enda mindre av en allerede krympet bildebrikke…  EXIF-infoen viser fokallengde 4,2mm på kameraet på bildet over, eller tilsvarende 29mm i fullformatstermer. Det gir en faktor på 6,75. Noen som kan opplyse undertegnede om hva vi kaller den sensorstørrelsen?

IMG_1137

Den kanskje mest hjelpsomme funksjonen på dette kameraet er AE/AF-låsen, som gir en veldig enkel mulighet for å over- eller undereksponere. Du bare holder fingeren i ro på skjermen der du ønsker fokus til en gul firkant og et sol-symbol kommer opp. Så slipper du fingeren, setter den på «sola» og drar den enten opp eller ned for å få den eksponeringen du ønsker. Da kunne jeg for eksempel få røde nyper i stedet for svarte i motlys som her (for øvrig ikke et bilde jeg ville posta på 500px…):

IMG_1174

Jeg har ennå ikke prøvd pano, video eller time-lapsefunksjonene, men erfaringen så langt er at Apple også denne gangen mer enn leverer varene. Karakter: 6 – .

Andre brukererfaringer eller spørsmål? Fyr løs i kommentarfeltet!